Léto mýdlařů z DobroDíla 5x jinak - aneb hendikep, žádný problém!

Prázdniny se nám už pomalu chýlí ke konci a tak vám přinášíme slibovaný článek o tom, jak si dny volna užívali a užívají naši mýdlaři.

Začátek dovolených na Úhlavce

Každoročně, na přelomu června a července, většina našich mýdlařů odjíždí na tábor na Úhlavce v blízkosti města Stříbro. Tento velice oblíbený odlehčovací pobyt pro děti a dospělé s mentálním postižením pořádá naše Dobromysl už bezmála 25 let. Letos byl celý tábor ve znamení námořníků. Vyráběli se vlajky, vymýšlel se oddílový pokřik, hrály se hry, tvořilo se, byla i zábava u vody a dokonce i bojovka!

Tábor Úhlavka

To byl ale jen začátek

A léto pokračuje dál ve znamení výletů, sportu, společných chvil s rodinou a zvířecími mazlíčky a dokonce i na moře došlo. Odpovědi na otázky, jak si naši mýdlaři užívají prázdniny, kam se ještě chystají a co už během volných dnů zažili, se dozvíte v následujících řádcích.

Danča
Prázdniny jsem začala na Úhlavce. Jezdím tam už asi 10 let a pořád mě to baví. Letos mě potěšila výroba záložek a navlékání náramků z minerálních korálků. Musím ale říct, že ze všeho nejvíc jsem si užívala polední klid :) Další dovolenou jsem měla minulý týden. Byla jsem s rodinou na Moravě. Udělali jsme si výlet na Macochu, a protože mám moc ráda přírodu, tak se mi tam fakt líbilo. Bydleli jsme v pěkném penzionu, který měl vnitřní bazén. Voda v něm byla slaná, z toho jsem byla překvapená. Od malička ráda plavu, koupala jsem se v něm tak opravdu často. Do konce prázdnin plánujeme ještě jet pod stan na Lomeček. Tam už to znám a moc se tam těším.

Lomeček – zatopený lom u obce Starý Klíčov s největší podvodní pozorovatelnou v Česku

Danča Úhlavka

Danča na táboře Úhlavka

Simča
Já jsem se konečně poprvé odhodlala jet s celou skupinou na tábor Úhlavka, který byl začátkem prázdnin. Bylo tam moc fajn. Spali jsme ve stanech a jinak tam byli ještě teepee a chatka. A co se mi na Úhlavce nejvíc líbilo? Určitě jídlo, měli jsme tam úplné švédské stoly :) Také mám ještě volno příští týden. A to budu doma, potřebujeme totiž udělat opravu plynu. Ale máme velkou zahradu a bazén, takže si určitě najdu čas odpočívat. Musím i hlídat našeho pejska Beníka, protože rodiče nebudou doma, tak aby nebyl sám. O prázdniny se pak už nikam nechystám, ale těším se s Dobromyslí na podzim na hory.

vaření na dovolené

Výborní kuchaři Úhlavky Lukáš a Katka

Michal
Moje první letošní dovolená byla na táboře na Úhlavce. Probíhala tam celotáborová hra, kde jsme vyráběli a hledali vlajky. Dost jsme běhali, takže jsem hodně sportoval :) Druhý týden volna jsem byl s maminkou a bráchou a letěli jsme letadlem na Korfu. Hodně se mi líbilo plavat v moři a v bazénu. A co jsem si také užíval bylo jídlo, hlavně zmrzlinu, tu fakt zbožňuju. Přivezl jsem si i z Korfu spoustu fotek, protože opravdu rád fotím. Do konce prázdnin pak už nic neplánujeme, jen krátké výlety a třeba i na kole.

Míša Úhlavka

Míša (druhý zleva) na Úhlavce

Vašek
Prázdniny jsem začal tak jako ostatní na táboře na Úhlavce, kam jezdím moc rád. Letos jsem tam byl už po čtvrté. Baví mě celotáborová hra, letos vlajky a lodě. Pak už jsem nikam nejel, byl jsem doma a volné dny jsem trávil výlety po okolí. Bydlím totiž u hradu Žebrák a tam je turistických cílů hodně. Rád jezdím na kole, to mě moc baví a musí hlavně vyjít počasí. Šetřím si také peníze na dovolenou u moře. Letos to už nevyjde, ale spořím dál a příští rok se snad k moři podívám!

Vašek Úhlavka

Vašek (druhý zprava) na Úhlavce

Kristýnka
Já jsem jako jediná na Úhlavce nebyla. Dělá mi totiž problém velké množství lidí pohromadě, nemám ráda hluk, jsem pak z toho nervózní. Proto na velké společné pobyty nerada jezdím. Dovolenou s rodinou jsem pak měla začátkem srpna. S mamkou, sestrou a s kamarádkou jsme byly v Mariánských lázních. Strašně moc jsem si užila masáže, měli jsme se tam jako v ráji! Hodně také jezdím s tátou na výlety na kole. Na kole jezdím vůbec ráda a baví mě i další sporty jako bowling, lyže a plavání. Právě plavat chodím nejvíc s mamkou. Chodíme i na výlety na hrad Točník a i po okolí. Máme to tam totiž blízko.

mýdlařka Kristýnka (2)

Kristýnka a Monika

Jak jste se mohli sami přesvědčit, tak i naši mýdlaři a to i přes svůj hendikep, tráví své volné dny s radostí a naplno! Kristýnka, Danča a Simča by nám o tom povídaly opravdu dlouho. Na to ovšem už nemáme řádky. Takže zase příště!

Vaše Monika z DobroDíla