Obyčejné mýdlo nejúčinnějším zabijákem všech virů a bakterií!?

Respirační viry, jako je nový koronavirus, ale také chřipka a nachlazení, se mohou šířit i prostřednictvím našich rukou, a proto je nutné dbát o jejich zvýšenou hygienu. Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) společně se světovou zdravotnickou organizací (WHO) uvádějí, že mytí rukou mýdlem a vodou je nejlepší, nejsnazší a také nejlevnější způsob, jak se virů a bakterií zbavit. 

 

                                                      kolečko mytí rukou


Podle Palliho Thordarsona, profesora chemie na Univerzitě v Novém Jižním Walesu, mýdlo rozpouští viry stejně tak jako se pomocí mýdla rozpouští olej ve vodě. Koronaviry můžeme totiž nadneseně přirovnat k olejům, protože se jedná o kousky genetické informace, kódované RNA, obklopené pláštěm tuku a bílkovin. Thordarson rád nazývá viry jako „tukové koule v nano velikosti“. A tukové koule, bez ohledu na velikost, jsou přesně tou věcí, kterou chce mýdlo zničit.


A jak to mýdlo zvládne?
Tak že jeden konec molekuly mýdla, který je přitahován k tuku a odpuzován vodou, proniká do tukové a proteinové skořápky viru. Naštěstí chemické vazby, které drží virus pohromadě nejsou velmi silné, takže toto vniknutí stačí k rozbití virového pláště. “Virus rozdělíte, učiníte ho rozpustným ve vodě a ten se pak rozpadne. Potom se neškodné střepy viru vyplaví odtokem umyvadla do kanalizace...”, popisuje rozpad viru pomocí mýdla profesor Thordarson.
Velmi důležité je ale myslet na to, že tohle všechno trvá trochu času. Proto si musíme mýt ruce velice důkladně alespoň dvacet vteřin. Hlavně také kvůli tomu, že naše pokožka je vrásčitá a mýdlo potřebuje čas, aby proniklo do všech malých záhybů, provedlo svou chemickou práci a zničilo všechny viry, které se v ní skrývají. 

 

                                                      kolečko mytí rukou 2


A co na to desinfekce? 
Pokud se nacházíte někde, kde není přístup k mýdlu a vodě, bude použití desinfekce s minimálně 60% alkoholu dobrou volbou. Jde jen o to, že k dosažení stejného účinku jako při mytí rukou mýdlem, potřebujete velmi vysokou koncentraci alkoholu. Ta však může
být pro naši kůži poněkud drsnější a v případě, že máte mokré nebo zpocené ruce, může být dokonce účinnost desinfekce snížena.

 
Mýdlo opravdu nezklame a pokud mu dopřejete trochu času, udělá svou práci velice dobře. “Když si umývám ruce mýdlem a vodou a počítám do dvaceti, představuji si bitvu vedenou v nano měřítku v maličkých záhybech mé kůže. Mýdlo se nabíjí, lepí se na viry stejně jako na špínu a další mastnotu a brutálně a hrdinsky je roztrhá. Je to skoro jako Avengers, ale lepší. Protože je to skutečné...”, popisuje sílu mýdla Thordarson.

 

Tip na antibakteriální a antiseptická mýdla 

 

Tip na dárek v době karantény 

 

Video k mytí rukou

 

Zdroj: https://www.vox.com/science-and-health/2020/3/11/21173187/coronavirus-covid-19-hand-washing-sanitizer-compared-soap-is-dope