Pracovní místa pro lidi s mentálním hendikepem nejsou. Poskytovatel sociálních služeb Dobromysl tak vyřešila problém po svém!

Když nezisková organizace Dobromysl, která na Berounsku poskytuje řadu provázaných sociálních služeb pro osoby s mentálním hendikepem řešila v roce 2018 organizaci sociálně terapeutické dílny, stála na počátku velkého rozhodnutí, jakým směrem se bude její aktivita v následujících letech ubírat.


Kateřina Dvořáková, ředitelka Dobromysli k tomu dodává: “Sociálně terapeutická dílna slouží našim klientům k praktickému nácviku základních pracovních návyků a dovedností, což se nám vždy velice dařilo a stále daří. Výsledkem jsou klienti, kteří mají zkušenost, umí dobře fungovat v provozu, jsou velice zruční a vyrábějí kvalitní produkty o které je zájem...”

 

kolečko klienti 1             kolčko klienti             kolečko klienti 3

To se nakonec ukázalo jako problém, protože dílna, díky velkému zájmu, jak ze strany hendikepovaných klientů, tak ze strany odběratelů, kteří si ručně vyráběná mýdla a další jejich produkty velice oblíbili, začala být velikostně nedostatečná a kapacitně přetížená. Přestala tak sloužit svému základnímu účelu, a to být pro klienty hlavně průvodcem k samostatnosti. Díky těmto potížím vznikla první myšlenka na založení samostatného sociálního podniku.


Tuto představu podpořil i fakt, že v regionu je nedostatek zaměstnavatelů, kteří by byli ochotni osoby s mentálním postižením zaměstnat. “Mnozí klienti Dobromysli úspěšně prošli celým rozvojovým programem sociálně terapeutické dílny a byli plně schopni využít své znalosti na chráněném trhu práce, nicméně jim tato možnost dalšího osobního rozvoje nebyla umožněna. Díky tomu tak dále zůstávají závislí na podpoře rodiny a státu...”, doplňuje Kateřina Dvořáková.
Takže i tak, pro většinu lidí obyčejná a samozřejmá věc, jakou je možnost uplatnit se na pracovním trhu, se může pro člověka s hendikepem stát neřešitelným problémem, který ovlivní celý jeho život.

 

 

kolečko srdíčka          kolečko klienti 2          kolečka strom mýdla


Dobromysl začala aktivně problém řešit a zahájila přípravu podkladů nutných pro založení sociálního podniku. Celý projekt si vzala na starost Dana Drnovcová. “Cesta k cíli, která trvala téměř rok v sobě zahrnovala spoustu zjišťování, papírování, návštěv podobných podniků, velké množství podaných žádostí, ale také náročnou certifikaci a testování mýdel, se kterou jsou spojeny hygienické nároky na výrobu a provoz. Byl to rok změn, rok plný přání, ale také misí a vizí na jehož konci jsme úspěšně založili sociální podnik DobroDílo...”, shrnula proces založení Dana, která je nyní ředitelkou DobroDíla.


V DobroDíle v současné době pracuje celkem šest hendikepovaných zaměstnanců. Ti zajišťují kompletní výrobu tuhých mýdel, ale i etiketování a balení pro koncové zákazníky a firmy. Ty mýdla využívají většinou jako reklamní předměty.
A proč zrovna dárková nebo reklamní mýdla? Protože se v Dobromysli ručně vyráběli již od nepaměti a díky provázanosti služeb má DobroDílo ty nejzručnější a nejzkušenější hendikepované mýdlaře v regionu!

Přesvědčte se sami a vyzkoušejte naše voňavá s láskou dělaná designová mýdla.
Více o dárkových a reklamních mýdlech 

 

kolečko zelená mýdla          kolečko růžová mýdla _1          kolečko oranžová mýdla