VŠE O MÝDLECH 1. - PŘÍPRAVA

Přípravou to všechno začíná

Prvním krokem k výrobě mýdel je u nás příprava. Se správně nachystanou mýdlovou hmotou pracují mýdlaři v mýdlárně i několik týdnů. Kvalitnímu zpracování hmoty je proto důležité věnovat patřičnou pozornost.

Tuto část výrobního procesu zajišťují v dílně většinou mýdlaři Václav nebo Michal. Jedná se totiž o velmi náročnou práci vyžadující hlavně sílu. Celý box surové mýdlové hmoty váží skoro 12 kg a manipulace s ní není vůbec jednoduchá. Krabice je nejprve nutné přepravit pomocí vozíku ze skladu do výrobny a poté jednotlivé bloky vybalit a hlavně nakrájet.

Krájení mýdlové hmoty je také velmi fyzicky náročné, a proto se opět tohoto úkolu ujímají mýdlaři Václav a Michal. Samotné krájení vyžaduje jistou dávku zkušenosti. Mýdlová hmota má tendenci po pracovní desce klouzat a v kombinaci s nožem na krájení, je důležitá nejen síla, ale hlavně opatrnost.

17 16 21

Čím menší kousky, tím lepší

Není stanovena konkrétní velikost mýdlových kousků k výrobě mýdla, nicméně platí, že čím jsou mýdlové kousky menší, tím je výroba praktičtější a rychlejší.

Přesné odvážení požadované mýdlové hmoty k výrobě mýdla podle receptury nebo snadné a rovnoměrné rozpouštění při samotné výrobě, to jsou hlavní důvody pro kvalitní přípravu mýdlové hmoty.

Dalším důvodem je samozřejmě i snadná manipulace s nakrájenou mýdlovou hmotou, kterou při samotné výrobě mýdel ocení celý tým.

18 19 20

V dílně používáme několik typů mýdlových hmot. Jiné používáme k výrobě přírodních mýdel a jiné k výrobě glycerinových mýdel. Glycerinová mýdla ve tvaru kostky máme navíc právě teď v akci se slevou 40 %. Určitě stojí za to se na ně podívat a využít poslední možnosti k nákupu, dále již tento tvar vyrábět nebudeme. Protože tak jako používáme různé hmoty pro výrobu mýdel, používáme i různé tvary forem, ale o tom zase až v příštím článku.

23 22 24

Příprava surové mýdlové hmoty se může ze začátku zdát jako nudná a monotónní práce. Nicméně z celkového pohledu je právě příprava tím, která usnadňuje, zrychluje a zkvalitňuje samotnou výrobu voňavých mýdel, a proto není radno jí podceňovat!

 

Krásné a voňavé dny vám přejí mýdlaři z DobroDíla srdce DD